Al doilea razboi mondial
Indrumator:
Marius Ududec
Elev:
Sofian Catalin
Colegiul National
Petru Rares
Cuprins
Al doilea razboi mondial a avut un impact imens asupra societatii, acesta a lasat in urma mii de morti pe campul de lupta, mii de morti in lagarele de concetrare din Auschwitz.
Am ales aceasta tema deoarce acesta a fost cel mai devastator razboi de pana acum iar guvernele lumii ar
trebui sa ia masuri cu privire la prevenirea unui alt razboi mai devastator decat precedentul.
In acest priect urmarim expansiunea imperiului german condus de Adolf Hitler, cel care ramane in istorie pentru faptele sale necugetate si deciziile eronate care au dus la pierderea a mii de vieti omenesti.
1.1. Declansarea razboiului
1.2. Atacul Poloniei
1.3. Atacul Frantei
1.4. Atacul Angliei
1.5. Operatiunea Barbarossa calatoria catre Moscova
1.6. Perioada de expansiune a Germaniei
2.1. Operatiunea Barbarossapierderea frontului de est
2.2. Atacul Normandiei
2.3. Prabusirea Germaniei Naziste
Motivarea alegerii
Al doilea razboi mondial a avut un impact imens asupra societatii, acesta a lasat in urma mii de morti pe campul de lupta, mii de morti in lagarele de concetrare din Auschwitz.
Am ales aceasta tema deoarce acesta a fost cel mai devastator razboi de pana acum iar guvernele lumii ar
trebui sa ia masuri cu privire la prevenirea unui alt razboi mai devastator decat precedentul.
In acest priect urmarim expansiunea imperiului german condus de Adolf Hitler, cel care ramane in istorie pentru faptele sale necugetate si deciziile eronate care au dus la pierderea a mii de vieti omenesti.
1.1. Declansarea Razboiului
Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria – d. 30 aprilie 1945, Berlin) a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei.
Ajuns la putere în 1933, Hitler, a transformat țara într-o dictatură monopartid bazată pe ideologia totalitaristă și autoritaristă a național-socialismului. Politica sa expansionistă agresivă este considerată principala cauză a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu pierderi omenești colosale. De numele său sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa, precum și lichidarea adversarilor politici din Germania.
In toamna anului 1939 Hitler ia o decizie care urma sa schimbe fata lumii in urmatorii 6 ani, acesta declara razboi Poloniei la numai o saptamana de semnarea tratatului Ribentrop-Molotov,pact de neagresiune dintre Germania lui Hitler si Rusia lui Stalin, in consecinta celelalte puteri ale Europei, Franta si Regatul Unit, declara razboi Germaniei pe 3 septembrie 1939, astfel razboiul nu mai poate fi evitat.
1.2. Atacul Poloniei
Dupa un presupus atac polonez Germania ataca Polonia pe 31 august 1939,trupele germane ataca Polonia exact in ziua urmatoare.Dupa infrangerile categorice ale polonezilor,germanii au obtinut un avantaj imens in teritoriu.Fortele poloneze au inceput sa se retraga spre sud-est in spernata unui contra-atac din partea aliatilor dar pe 17 septembrie soarta Poloniei este decisa prin intrarea Armatei Rosii sau sovietice,ceea ce duce la prabusirea Poloniei.
1.3. Atacul Frantei
Batalia a inceput pe 10 mai 1940 si a constat in doua operatiuni. Prima operatiunie denumita Fall Gelb (Planul Galben) a constat in intrarea blindatelor germane prin Ardeni pentru a incercui fortele aliate. Puterea militara nazista impinge fortele fraceze si britanice catre Nord spe Canalul Manecii, ca urmarea guvernul englez a ordonat retragerea din mai multe unitati franceze din Dunkerque.
A doua operatiune denumita Fall Rot(Planul Rosu) a inceput pe 5 iunie 1940. Fortele franceze au opus o rezistenta imensa in fata trupelor germane dar superioritatea aeriana si mobilitatea blindatelor germane a fost prea mult pentru francezi care pierd Linia Maginot iar trupele germane cuceresc o mare parte din Franta chiar si capitala acesteia Parisul,iar Italia a declarant razboi Frantei pe 10 iunie 1940.
Pe 22 iunie Franta incheie un tratat de armistitiu cu Germania,aceasta avand dreptul la sudul tarii cu capital la Bourdeaux.
1.4. Atacul Angliei
Batalia pentru spatiul aerian englez incepe la 10 iunie 1940 si reprezinta eforturile aviatiei germane Luftwaffe pentru superioritatea aeriana Royal Air Force, pentru a face mai usoara o invazie terestra si aviatica asupra Marii Britanii, batalia Angliei, fiind prima lupta in care iau parte doar vehicule aeriene.
Insa pe data de 31 Octombie 1940 efoturile avioanelor de a cucerii spatiu aerian englez este in zadar, iar batalia se incheie, invingatoare fiind Marea Britanie.Aceasta a reprezentat cea mai mare infragere pentru Reich,Hitler fiind foarte nemultumit si ordonand trupelor aeriene sa bombardeze Anglia.
1.5. Operatiunea Barbarossa
Operatiunea Barbarossa a fost numele de cod pentru invadarea Rusiei de catre nazisti.Actiunea a inceput pe 22 iunie 1941 iar scopul ei era de cucerire a Rusiei Europene si a Ucrainei.Aceasta operatiune a fost rezultatul gandirii lui Hitler,generalii avertizandu-l despre deschidera unui razboi pe doua fronturi.Rusia(URSS) avea o putere militara uriasa dar si o mare putere petrolifera, ceea ce l-a facut pe Hitler sa incalce pactrul Ribentrop-Molotov si sa-si atace aliatul,Hitler ajungand chiar pana in inima Rusiei,Moscova.Tehnica Blitzkrieg si echipamentul nazistilor le permite aceasta inaintare.
1.6. Perioada de expansiune a Germaniei
Anii 1939-1941 sunt anii de glorie pentru imperiul nazist.Germania cunoaste cea mai mare intindere si cea mai mare putere militara din Europa. Germania ajunge la acest record teritorial prin cucerirea succesiva a Poloniei, Norvegiei, Belgiei,Olandei ,Franta,Balcanii, o parte din Rusia si Nordul Africii. Asadar Germania devine o putere de temut in toata lumea ceea ce face ca Statele Unite sa intre in razboi. Aliatii Germaniei erau Italia fascista, Japonia Imperialista iar mai apoi Romania,Ungaria si Finlanda.Anul 1941 este ultimul an al puterii pentru Hitler si aliatii sai iar din 1942, Hitler cunoaste numai infrageri si pierderi imense de oameni si armament ceea ce duce cel de-al treilea Reich spre un sfarsit inevitabil.
2.1. Operatiunea Barbarossa
In 1941 fortele naziste prin tehnica atacului blitzkrieg ajung la portile Moscovei si sunt foarte aproape de cucerirea Rusiei(URSS) insa conditiile meteo nefavorabile,toamna foarte ploiasasi iarna sovietica au fost cel mai mare impas pentru trupele germane.
Acestea au suferit pierderi imense din cauza vremii iar apoi un contra-atac sovietic a reusit sa invinga trupele ostenite ale lui Hitler, ceea ce ii permite lui Stalin sa isi ia teritoriul inapoi , dar mai mult , sa cucereasca intraga parte de est a Europei , ceea ce l-a facut pe Hitler sa fie pus pentru prima data in ipostaza de a pierde razboiul.
2.2. Atacul Normandiei
Bătălia pentru Normandia a fost purtată în 1944 între forțele germane și forțele Aliaților ca parte a celui de-al doilea război mondial. Numele de cod al invaziei aliate a fost Operațiunea Overlord și s-a desfășurat între 6 iunie – 19 august 1944, când Aliații au traversat Sena, sau, după alți autori, 25 august, când a fost eliberat Parisul.
Aceasta batalie este considerate una dintre cele mai importante batalii din al doilea razboi mondial, deoarece puterile aliate reusesc sa deschida frantul de vest dandu-le sansa de a recucerii vestul Europei,astfel sfarsitul celui de-al trei-lea Reich devine inevitabil.
3.3. Prabusirea Germaniei Naziste
Pe 25 aprilie, trupele sovietice și americane au făcut joncțiunea, tăind practic Germania în două. Primele unități aliate care au intrat în contact au fost Divizia americană de infanterie a 69-a din cadrul Armatei I americane și Divizia sovietică a 69-a de Gardă din cadrul Armatei sovietice a 5-a de Gardă. Întâlnirea s-a produs la Torgau, pe râul Elba.
Pe 30 aprilie, în plină desfășurare a Bătăliei Berlinului, dictatorul german Adolf Hitler și soția lui Eva Braun s-au sinucis în bunkerul Führerului. Braun se căsătorise cu Hitler cu doar câteva ore mai înainte de a se sinucide. Bătălia Berlinului s-a încheiat pe 2 mai. Pe această dată, generelalul de artilerie Helmuth Weidling, comandantul Zonei defensive a Berlinului, a predat în mod necondiționat capitala generalului Armatei Roșii Vasili Ciuikov. În aceeași zi, comandanții Grupului de Armate Vistula, Kurt von Tippelskirch și Hasso von Manteuffel s-au predat alături de subordonații lor Aliaților occidentali. Pe 4 mai 1945, feldmareșalul britanic Bernard Law Montgomery a primit din partea amiralului Hans-Georg von Friedeburg predarea necondiționată a forțelor germane din "Olanda, nord-vestul Germaniei, inclusiv din Insulele Frisiane și Heligoland și alte insule, din Schleswig-Holstein și din Denmarca… inclusiv a tuturor vaselor maritime din aceste zone". Cum amiralul Karl Dönitz era și comandantul operațional al unora dintre aceste forțe, capitularea acestora a fost considerat un semnal al faptului că războiul european s-a încheiat.
Bibliografie si wbografie:
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/15786/8933952/2/2.jpg?width=600&height=402
https://pbs.twimg.com/media/CkRMANWXEAE1y2c.jpg
http://vremea.ido.ro/stiri/wp-content/uploads/2015/01/razboi-vreme-de-iarna-300x194.jpg
http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2014/06/Operation_Barbarossa_Wallpaper_JxHy.jpg
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5106/11512075/1/batalie-cover.jpg
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5106/11512075/5/batalie-5.jpg
http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2012/09/25/5061adb98a3969686690e363/646x404.jpg
http://www.rfi.ro/sites/default/files/styles/inside_content/public/articol/ziar.jpg?itok=aBCz0_kf